הבעת רגשות באמצעות הבעות פנים
- meirbochner
- 18 בדצמ׳ 2020
- זמן קריאה 2 דקות
האוניברסליות של הביטוי רגשי: 16 ביטויי הפנים (הרגשיים) השכיחים ביותר
Universality of Human Emotional Expression: The 16 Facial Expressions Most Common Worldwide
By UNIVERSITY OF CALIFORNIA - BERKELEY DECEMBER 16, 2020
על פי ממצאי מחקר שנערך, ופורסם לאחרונה, באונ' ברקלי, בכל מקום ברחבי העולם בני אדם מביעים רגשות באמצעות ביטוי בפנים באותו האופן לאותן הסיטואציות החברתיות. נראה כי ביטויי פנים כמו קימוט מצח, העוויות שונות, הזעפת פנים (מבט זועף) וכו' דומים בכל העולם. לדעת החוקרים מימצא זה מאשר את התורה הדרוויניסטית המציינת כי האדם התפתח ממקור אחיד.
במחקר הראשון מסוגו לזיהוי הבעות פנים, השתמשו בטכנולוגיית "מכונה לומדת" בפניה הוצגו מעל 6 מיליון סרטונים של פני אדם (בחוויות שונות), ממוצא ומאזור שונה (144 מדינות מדרום, מרכז וצפון אמריקה, מאפריקה ואסיה, מאירופה, ומהמזרח התיכון).
את הסרטונים ניתחו באמצעות אלגוריתם שביצע אנליזה באמצעותה זוהו 16 הבעות פנים כלליות: הנאה, כעס, יראת כבוד, ריכוז, בלבול, בוז, שביעות רצון, שאיפה, אכזבה, ספק, התרוממות רוח, עניין, כאב, עצבות, הפתעה, ניצחון. לדברי החוקרים הממצאים מראים שהביטוי הרגשי של בני האדם, עשיר ומורכב בהרבה ממה שהוערך קודם לכן. נמצא כי אצל אדם נורמטיבי פועלים 43 שרירי פנים סביב העיניים, האף, הפה, הלסת, המצח והצוואר, ובעזרתם ניתן להביע אלפי רשמים שונים. יישום תוצאות המחקר יאפשר בנוסף להגעה להבנה ולאמפתיה בין תרבותית, גם לסייע לאנשים המתקשים בקריאת רגשות (כמו אוטיסטים) ולזהות על פי הבעות הפנים את הרגש המוצג (יעיל גם עבור חרשים).

"מצאנו כי השימוש בניואנסים עשירים בהבעות הפנים, זהים לאותם הקשרים חברתיים בכל רחבי העולם – כולל הבדלים דקים בביטוי שניתן לשייכם להבעות של כבוד, כאב, ניצחון ועוד 13 ההבעות שזוהו.
למשל, נמצא כי בכל מקום בחלד אנשים נוטים להביע (באמצעות הבעות הפנים) הערכה כשצופים בעבודת לוחמי האש, מראים הבעות סיפוק בחתונות, מקמטים את גבותיהם כשמתרכזים ביצירה, מגלים הבעות של ספק בעת הפגנות, מראים ביטוי של כאב כשמשמינים והבעת ניצחון בזמן קונצרט רוק או תחרויות ספורט.
התוצאות מראות כי בני אדם מתרבויות שונות חולקים בערך 70% מהבעות הפנים שלהם כתגובה לאותם אירועים חברתיים ומצבים רגשיים (בלי קשר לשפתם).
ממצאים אלו, לדברי כותבי המאמר, תואמים לתיאוריה של דרווין, הקובעת כי התפתחנו ממקור אחד והביטוי הרגשי באמצעות הפנים שלנו הינו על כן אונברסילי. הייצוג הפיזי של רגשותנו יכול להגדיר מי אנו כמין (Species), ובנוסף לתגבר ולהעצים את התקשורת ואת שיתוף הפעולה בין בני אדם.
“Sixteen facial expressions occur in similar contexts worldwide” by Alan S. Cowen, Dacher Keltner, Florian Schroff, Brendan Jou, Hartwig Adam and Gautam Prasad, 16 December 2020, Nature. DOI: 10.1038/s41586-020-3037-7
Comments